Min erfaring med laserterapi
Jeg har de siste to årene stiftet kjennskap med bruk av laserbehandling som tilleggsterapi ved Stange Dyreklinikk. Jeg må innrømme at jeg var noe skeptisk i utgangspunktet, men nå er jeg ikke lenger i tvil; det virker! Laserterapi har vært svært viktig for mange av våre pasienter inne på klinikken. Enten det har vært snakk om smertelindring ved akutte traumer og sår som ikke vil gro, eller kroniske problem som dyr og eier har slitt med i flere år. Regelmessig behandling med laserterapi har definitivt gitt enn helt ny hverdag til mange av våre senior pasienter som sliter med kroniske plager i bevegelsesapparatet. Daglig har jeg sett hestepasienter ute i felt som jeg gjerne skulle tilbudt den samme behandlingen. Dette førte til at jeg i desember 2016 valgte å investere i den nyeste og kraftigste terapilaseren på markedet; Companion Animal Therapy Laser CTX-15 fra produsenten LiteCure. Denne maskinen kan gi opptil 15W og gir meg muligheten til effektiv behandling og penetrasjon av dypereliggende vev som for eksempel ryggmuskulatur hos hest.
Hva er laser?
Ordet laser er et akronym for «Light Amplification by Stimulated Emisson of Radiation», og er en innretning som forsterker og sender ut elektromagnetisk stråling i ulike bølgelengder. En laser klassifiseres etter hvilken potensiell skade den utgjør for øye, og sier dermed noe om hva slags styrke den har.
- Klasse 1 er helt ufarlig, og finnes for eksempel i en laserprinter.
- Klasse 2 kan påføre skade ved direkte lys i øyne, et eksempel er strekkode scannere eller laserpekere.
- I klasse 3 finner vi også laserpekere, samt noen terapeutiske lasere (Klasse 3B) som kan brukes til behandling av overfladiske skader/sår.
- Det er i klasse 4 vi finner den kirurgiske og terapeutiske laseren som brukes innen både human- og veterinærmedisin. Dette er en laser som har en styrke på minst 500mW, og bruk av øyebeskyttelse er svært viktig.
Hva gjør laserterapi?
En terapilaser virker ved å tilføre en strøm av fotoner, lys energi, ned i det vevet som behandles. Energien fra disse fotonene setter i gang en kaskade av biokjemiske prosesser på cellenivå, noe vi kaller fotobiomodulering. Spesielt mitokondriene, som er cellens energifabrikk, er svært mottakelig for lys energi. Ved stimulering øker disse produksjonene av ATP som er cellens energilager. Hvilke celler som påvirkes er avhengig av hvor dypt laserlyset penetrerer og hvilke bølgelengder som brukes. Det er viktig at den som utfører laserterapi har kunnskap om dette ved behandling, og at det brukes riktig utstyr. Det krever mye mer styrke å penetrere ned i ryggmuskulaturen på en hest sammenlignet med en hund på 10 kilo.
De viktigste biologiske egenskapene ved laserterapi:
- Smertelindring.
- Reduserer inflammasjon/betennelse.
- Øker vevsreparasjon og cellevekst.
- Øker blodsirkulasjon i området.
- Øker metabolismen i cellene.
- Reduserer dannelsen av fibrøstvev/arrvev.
- Forbedrer nervefunksjon. (Nervecellen er den cellen med flest mitokondrier!)
- Fremmer sårheling. Normal sårheling 0,5-1mm/dag, ved laserterapi opptil 1,6mm/dag.
- Stimulerer immunregulering.
- Kan også brukes til å stimulere akupunktur- og triggerpunkter.
Forenklet animasjon av fotobiomodulering:
Når skal vi bruke laserterapi?
Det finnes mange indikasjoner, både akutte og kroniske, hvor laserterapi kan være fordelaktig som tilleggsterapi. Enten for å fremskynde heling, og således få et bedre resultat, eller som smertelindring.
Vanlige lidelser hvor laserterapi kan være et viktig tilskudd i behandling:
- Akutte skader i bevegelsesapparatet som seneskader, muskelskader og fraktur/brudd.
- Kroniske problem og smerter i ledd, muskulatur og seneapparat.
- Sår som ikke vil gro.
- Ved kraftig inflammasjon (for eksempel analkjertelbetennelse, ørebetennelse, gingivitt/tannkjøttbetennelse).
- Ved smertefulle tilstander i urinveier og magesekk (for eksempel urinstein hos katt, pankreatitt hos hund).
- Som del av smertebehandlingsregime ved operasjoner, ved tanntrekk, prolaps mm.
- Som del av forebyggende helsearbeid hos presterende hester og hunder.
Det viktigste ved all form for laserterapi er at det foreligger en diagnose og en gjennomtenkt hensikt og plan med behandlingen.
Laserterapi er kontraindisert og skal IKKE brukes
- Ved blødning.
- Mistanke om svulstvev.
- Over testikler
- Over en drektig livmor.
- På vekstlinjer hos unge dyr.
- På injeksjonssted.
- Hos dyr som går på fotosensitive medisiner.
Hvordan utføres behandlingen?
Laserterapi er ikke smertefullt for dyret og gjøres i våken tilstand. Pasienten og alle som befinner seg rundt må bruke beskyttelsesbriller. En behandlingsplan tilpasset dyrets størrelse og problem utarbeides for å kunne gi riktig dose fotoner til området. Hyppigheten av behandling er avhengig av type skade og om den er akutt eller kronisk. Det er svært viktig at denne planen følges. Varighet av behandlingen varierer fra 1 min på et overfladisk sår til 28 min ved ryggproblematikk hos en hest.
NB: Det er 96 timers karenstid før konkurransestart ved laserbehandling av hest og hund.
Har du spørsmål om laserterapi? Ta gjerne kontakt med meg!
Link til lettlest artikkel fra det danske Heste Magasinet http://portal.litecure.com/clinicianscorner/download/Heste%20Magasinet%20-%20Laserterapi.pdf
For mer informasjon, fine videoer og illustrasjoner besøk www.litecure.com