IAVC og IVCA sertifisert for utførelse av veterinærkiropraktikk. Tilbyr undersøkelse og behandling av hest, hund og katt.
Introduksjon
Kiropraktikkens historie skriver seg 120 år tilbake i tid og har siden da stadig blitt en mer anerkjent og utbredt behandlingsmetode. De siste 20 årene har spesialutdannede veterinærer og kiropraktorer begynt å bruke denne behandlingsformen på dyr, spesielt på hest, hund og katt. Grunnlaget for kiropraktikkens filosofi er basert på den intime forbindelsen mellom ryggraden og nervesystemet, så vel som ryggsøylens rolle i bevegelse og biomekanikk. Betegnelsen kiropraktikk er av gresk opprinnelse og betyr «å behandle med hendene»
Veterinærkiropraktikk er et felt innen dyrehelse som fokuserer på å opprettholde et balansert samarbeid mellom nerver, muskler og skjelett. Kort sagt; få ting til å bevege seg bedre. Hvorfor er dette viktig? Jo, nerver kontrollerer alt som skjer i kroppen. Hjernen og ryggmargen er nervesystemets kontrollsenter og beskyttes av et komplekst rammeverk av ryggvirvler, ligamenter, muskler og nerver, det vi kaller ryggsøylen. Nerverøtter fra ryggmargen kommer ut gjennom små rom mellom ryggvirvlene. Her grener de seg videre og bærer med seg informasjon til alle muskler og organer i kroppen. Hvis en del av ryggsøylen ikke beveger seg normalt vil det trange rommet påvirkes og nerven som kommer ut der irriteres i større eller mindre grad. En irritert nerve vil ikke sende riktig informasjon videre til sine muskler og organer. Målet med den kiropraktiske behandlingen er å optimalisere bevegelse gjennom hele kroppen og med dette legge grunnlag for et velfungerende nervesystem.
Hva er veterinærkiropraktikk?
En veterinær med spesialiering innen dyrekiropraktikk bruker hendene sine og behandler det vi på fagspråket kaller «vertebrale subluksasjoner», mer kjent som «låsninger» blant dyreeiere. Dette er ikke «knokler ute av stilling» som mange tror, men områder av ryggraden eller ekstremitetene som ikke beveger seg slik de skal.
En veterinærkiropraktisk undersøkelse vil alltid starte med å ta opp en grundig anamnese/sykehistorie fra eier. Videre vil dyret gjennomgå en klinisk undersøkelse hvor man ser og kjenner etter asymmetri, varme, hevelse, smerte og arr etter gamle skader. Analyse av bevegelsesmønster er viktig. Mønstring i alle gangarter, longering og visning under rytter eller i vogn kan være aktuelt. Deretter gjøres en systematisk veterinærkiropraktisk vurdering av bevegeligheten i alle dyrets ledd/bevegelsesenheter for å diagnostisere eventuelle «låsninger».
Veterinæren vil så behandle eventulle funn med det vi kaller en justering (på engelsk adjustment). Dette er en veldig spesifikk, rask og kontrollert påvirkning på bevegelsesenheten. Utført på korrekte måte er dette helt ufarlig for dyret da all behandling foregår innenfor enhetens normale bevegelsesområde (range of motion).
Hvis dyret ved første undersøkelse viser seg å ha mange problemer vil det ofte være hensiktsmessig å fokusere på ett eller noen få områder om gangen. Kroppen skal tilpasse seg nye impulser og vi vil ikke gi den for mye nytt på en gang. Dette vurderes hos hver enkelt pasient og det lages en individuell behandlingsplan. Den første konsultasjonen vil derfor alltid være av lenger varighet (ca 1 time hest, 30 min hund) enn kontrollene (ca 30 min hest, 15 min hund).
Hvorfor oppstår «låsninger»?
Det er mange årsaker til nedsatt bevegelighet og utvikling av vertebrale subluksasjoner. Akutt traume, ensidig trening, overbelastning, kompensasjoner etter tidligere sykdom/halthet, ujevnt underlag, for lite bevegelse, feil tilpasset utstyr, og skjevheter hos rytter er noen av dem.
Trenger min hest, hund eller katt veterinærkiropraktisk behandling?
Alle dyrene våre vil ha utbytte av en veterinærkiropraktisk undersøkelse og eventuell behandling. En velfungerende ryggsøyle vil forebygge og begrense eventuell kompensasjoner og skader senere i livet. Veterinærkiropraktikk fungerer best som forebyggende behandling, men er også en viktig tilleggsterapi ved akutte og kroniske skader.
De vanligste symptomene på at dyret ditt trenger veterinærkiropraktisk behandling er endret bevegelsesmønster/halthet, unormal kroppspositur og muskelspasmer eller muskelsvakhet. Vær observant på mer snikende forandringer som stivhet hos eldre individer og gradvis endret atferdsmønster hos andre. Dyrene våre viser ubehag og kroniske smerter på mange forskjellige måter. Kanskje kan en veterinærkiropraktisk behandling gjøre dyrets hverdag bedre!
Det påpekes at kiropraktikk er en kompletterende behandlingsform, og at en grundig veterinærmedisinsk undersøkelse og diagnose bør foreligge. En veterinær eller kiropraktor med spesialisering innenfor dyrekiropraktikk vil være den mest kompetente personen til å gi dyret en sikker og effektiv dyrekiropraktisk diagnose og behandling.
Har du flere spørsmål om hva veterinærkiropraktikk kan gjøre for ditt dyr send meg gjerne en epost.
Nyttige lenker om veterinærkiropraktikk:
Kortfattet artikkel om fordeler av veterinærkiropraktisk behandling av hest